Bullet journaling: Miért NE kezdj bele?!

Amerikában és egyéb angol nyelvterületeken már évekkel ezelőtt megjelent a bullet journaling, mint  kreatív hobbi, azonban Európa országaiban és a mi kis hazánkban is csak az utóbbi két évben kezdett el népszerűvé válni ez a trend. És hogy mi is a Bullet Journal? Tulajdonképpen minden olyan naptárként funkcionáló füzet, amelyet te magad tervezel meg, tehát lényegében kötetlen a felépítése, a kinézete; teljesen személyre szabható. Ennek ellenére sokan félnek belekezdeni, és gyakran nevetséges kifogásokat találnak ki, hogy meggyőzzék magukat. Ebben a bejegyzésben szeretném ezek nagyját felsorolni és egyben megcáfolni. 


1. Időigényes

Sokak számára ez az az ok, ami miatt nem akarnak belekezdeni egy Bullet Journal megszerkesztésébe, még ha hatékonynak és érdekesnek is találják annak használatát. Ez valóban így van: az elején, míg rájössz, hogy mit és hogyan szeretnél megrajzolni, és hogy melyik forma az, amelyet te a legjobban tudsz használni, tényleg kissé időigényes a folyamat. Ez azonban csak a kísérletezés időszaka: ha megtaláltad a neked kedvező formát, és gyakorlottabbá váltál, tulajdonképpen kreatív rutinmunkává válik a bullet journaling (paradoxon, de igaz). 

2.  Rajzkészség kell hozzá




Szerintem én vagyok az az ember, aki - nem viccelek - egy óvodás szintjén áll, ha rajzolásról van szó; mégsem ütközöm hatalmas problémákba bullet journaling közben. Egyrészt léteznek minimalista BuJok is, amiknek az egyszerűség, a letisztultság a lényege, és tényleg csak egy vonalzó egy fekete filc meg egy két ügyesen szerkesztett forma kell hozzá: és voilá! Ha pedig a rajzos, színes naplók jönnek be neked, akkor sem kell aggódnod, mert egy-két apró skicc vagy egyszerű forma (amikből milliót találhattok a Pinteresten) is elég ahhoz, hogy feldobja a füzetedet; filceket, kihúzókat, dekorszalagokat és matricákat használni pedig nem tabu. 

3. Drága

Igen és nem. Valóban: egy pontozott füzet vagy egy-két nevesebb márkájú ecsetfilc nem kedvez a pénztárcádnak, de - és ez egy hatalmas de - nem kell feltétlenül használnod ezeket. Ahhoz, hogy jót alkoss, nem kell tökéletes alapanyagokat beszerezni, elég, ha beleteszed azt az energiát, alkotókedved és lelkesedést, amid van. Nem kell egyből Leuchturmanban kezdeni, egy kockás vagy csíkos füzet is mutathat ugyanolyan jól, sőt, talán praktikusabb is, ha abban dolgozol: valljuk be, Magyarországon egyébként is hamarabb találsz ezekből szép borítósat, mint pontozottból. A filceknek sem kell többezerforintosnak lennie, sőt, dolgozhatsz színes ceruzával is. A washi tape-k és a nyomdák valóban drágák; de ezek közül is lehet olcsóbbat kifogni, ha odafigyel az ember. 

4. Nem olyan, mint egy instafotón

Ez inkább azokra vonatkozik, akik belekezdenek a bullet journalingba, de hamarosan felhagynak vele, mert nem tartják elég jónak azt, amit alkottak. Erre csak azt tudom mondani, hogy gyakorlat teszi a mestert: nem kell mindennek úgy kinéznie, mint ahogy azt a közösségi oldalakon látod, főleg akkor nem, ha kezdő vagy. Nem baj, ha a vonalak kicsit girbegurbák, a következő hónapban majd jobban figyelsz rá. Ha elrontod a számozást, akkor átírod. Azzal sincs baj, ha nem tervezed meg előre az egész éved. Éppen ez a jó a Bullet Journalban: nem attól lesz jó, hogy tökéletes, hanem attól, hogy maximálisan a tied.

5. Nincs ihlet

Igaz, hogy a Bullet Journal személyre szabható, de sokaknak elsőre nem sikerül megtervezniük, hiszen még nem ismerik annyira a szükségleteiket, mint ahogy kellene; esetleg a képi megvalósítás nem az erősségük. Ez esetben nem baj, ha másokat másolsz, vagy legalábbis mások Bullet Journalját veszed alapul, esetleg képek segítségével rajzolsz. Ettől még nem lesz kevésbé értékes az, ami te csinálsz:  a lényeg az, hogy hozzád illeszkedjen. 

Ez például egy megszokott, elterjedt forma...

Szeretnétek több ilyen bejegyzést? Írjátok meg kommentben!

A képek forrása:Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése