2018-as könyvkihívás

Először is nagyon boldog Újévet szeretnék kívánni minden kedves olvasóknak!
Remélem, 2018-ban is sok érdekes és hasznos bejegyzést olvashattok majd a Mendemondán, és hogy az oldal továbbra is olyan sikeres lesz, mint eddig!




A jókívánságok után azonban szeretnélek titeket ismét egy kihívás elfogadására buzdítani! (Elsőként ezt még az óévben, tudjátok, annó 2017-ben tettem meg: SOS Érettésgi! 1. rész) Az elmúlt években magyar nyelven is elérhetővé vált az éves könyvkihívás, és az összes könyvmoly megelégedésére hatalmas népszerűségnek örvend. Bevallom, már másodjára futottam neki, mégsem sikerült eddig teljesítenem, holott legalább kétszer annyi könyvet kivégeztem az évben, mint amennyi a kvóta. 

Idén azonban szeretnék még szorgalmasabb lenni, és ezúttal valóban teljesíteni a vállalt feladatot. Ehhez azonban saját feltételrendszerre van szükségem, saját listával. Ezért is szerkesztettem meg magamnak és mindazoknak, akiket érdekel, egy egyéni könyvkihívást. 

Ha szeretnétek, tartsatok velem ti is!

1. Egy magyar szépirodalmi mű
2. Egy verseskötet
3. Egy drámai mű
4. Egy folyóirat
5. Egy hideg színű könyv
6. Egy könyv, amelynek címében szerepel a "világ" szó
7. Egy több, mint 500 oldalas mű
8. Egy történelmi regény
9. Egy LOL könyv
10. Egy VP könyv
11. Egy idén megjelent mű
12. Egy skandináv kirmi
13. Egy könyv, amelynek címében szerepel egy női név
14. Egy új könyvsorozat
15. Egy könyv, aminek szörnyű a borítója
16. Egy antikváriumi könyv
17. Egy könyv, amelynek szereplője tökéletes Marie Sue
18. Egy thriller
19. Egy romantikus mű
20. Egy őszi könyv
21. Egy könyv a kedvenc íródtól
22. Egy külföldön játszódó könyv
23. Egy Halloweenkor játszódó könyv
24. Egy ajándékba kapott könyv
25. Egy állatokról szóló könyv
26. Egy novelláskötet
27. Egy fantasy
28. Egy könyv, amit egyáltalán nem akartál megvenni
29. Egy könyv, amit egy általad nem kedvelt író írt
30. Egy barátod által ajánlott könyv
31. Egy könyv, amelynek borítóján madarak vannak
32. Egy kötelező olvasmány
33. Egy unalmas könyv
34. Egy limonádé
35. Egy könyv, amelynek címében szerepel egy hónap neve
36. A könyvespolcodon lévő 24. könyv
37. Egy olyan író könyve, akinek nem tudod kiejteni a nevét
38. A könyv, amit nem tudtál letenni
39. Egy sci-fi
40. Egy utazásod során vásárolt könyv
41. Egy Ázsiában játszódó könyv
42. Egy vörös könyv
43. Egy feltűnő borítójú könyv
44. Egy idegen nyelvű könyv
45. Egy magyar kortárs mű
46. Egy népszerűtlen könyv
47. Egy alulértékelt könyv
48. Egy túlértékelt könyv
49. Egy tengeren játszódó mű
50. Egy fekete borítós könyv
51. Egy könyv a könyvekről

A kihívást természetesen januárban kezdem el, és úgy döntöttem ezekről most részletesebben fogok írni, mint eddig, hátha ez majd motivál egy kicsit. A bejegyzésekről természetesen a facebook csoportokban, a Mendemonda facebook oldalán és az instagram oldalamon értesülhettek (illuziorombolo). 


És itt van a szempontsor, ami alapján értékelek:

1. Stílus (Mennyire kifejező? Mennyire választékos? Hogyan hat az érzelmeimre? Mennyire különleges? Illik-e a történethez? Mennyire kezdetleges?)
2. Cselekmény(Mennyire hiteles? Izgalmas? Milyen a tempója? Mi az alapötlet? Mennyire sablonos?)
3. Karakterek(Hitelesek-e a motivációik? Mennyire életszerűek? Mennyire kidolgozottak? Hány karaktert mozgat az író és ez mennyire van összhangban a történettel? Milyenek a mellékszereplők? A főszereplő illik-e a történetbe? Szimpatikusak-e a karakterek?)
4. Cím, borító, fülszöveg (Milyen a cím? Mennyire találó? Illik-e a borító a történethez? Mennyire esztétikus? Mennyire informatív a fülszöveg? A történetet meséli el?)
5. Molyos értékelés


Mindegyik általam felsorolt szempontot megvizsgálok, aztán adok egy százalékot, ezekből pedig átlagot számolok. A molyos értékelést azért veszem figyelembe, hogy ne legyen annyira szubjektív az eredmény...


0-10% A kategória, amibe szinte lehetetlen bekerülni. De komolyan. Ezek azok a könyvek, amik valami fatális hiba következtében kerültek csak a nyomdába, de már késő volt kidobni őket, így beszabadultak a boltokba és fertőzni kezdték az embereket.
11-20% Rosszul sikerült, értelmetlen, logikai hibáktól nyüzsgő, hanyag könyvek kapják ezt az értékelést.
21-50% Bizonyos értékekkel rendelkező könyvek, többnyire azok, amelyeknek az alapötlete jó, de annak kidolgozása és megvalósítása egyszerűen nem jött össze.
51-60% Szépen megírt, épkézláb történetek, amelyek túl sablonosak, a tempójuk gyors, olyan, mintha összecsapták volna őket. Nem gondolták át rendesen a fejleményeket, itt-ott logikai hibák vannak.
61-70% Számomra nem elég tartalmas regények, amelyek üzenetét nem találom. Jó alapötlet, ügyes csavarok, de üres frázisok jellemzik őket.
71-80% Élvezhető, de nem elég "kemény" könyvek, egyszer olvasós limonádék, amelyeknek felületesek ahhoz, hogy igazán szeressem őket.
81-90% Főképp a karakterek és a stílus az, ami bennük hibádzik, de egyébként élvezhető, kimondottan jó regények, tetszettek, bár nem ragadtak annyira magukkal, hogy imádjam őket.
91-100%Remekművek. Zseniálisak. Valami újat mutatnak. Valami olyannal ismertetnek meg, ami már régen is ott lapult bennem. Elgondolkodtatnak. Megríkatnak. Megnevetettnek. Letehetetlenek és lehetetlenek. Tényleg lebilincselőek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése